مجله بهداشت و درمان

وبلاگ بهداشت و درمان

مجله بهداشت و درمان

وبلاگ بهداشت و درمان

طبقه بندی موضوعی

۴ مطلب در مهر ۱۳۹۸ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

هزینه درمان فیستول با لیزر مقرون به صرفه تر نسبت به جراحی

فیستول مقعدی بیماری عفونی و آزار دهنده ی مقعدی است. این بیماری در اثر ایجاد مجرایی غیر طبیعی مابین دو عضو از بدن روی می  دهد. که در این مورد دیواره کانال مقعدی به پوست اطراف مقعد متصل می شود. در نتیجه این امر تمام آلودگی های کانال مقعد که قسمتی از روده بزرگ به شمار می رود، به سطح پوست منتقل خواهد شد. از همین روی زخم فیستول مقعدی به شدت عفونی است و اکثر بیماران ترشحات چرکی از این مجرای را تجربه می کنند.

فیستول مقعدی خود در اثر عفونت و یا آبسه درمان نشده بروز می کند. غالباً آبسه مقعدی در اثر یک بیماری زمینه ای ایجاد می شود، البته بروز آبسه شامل دلایل مختلفی می شود.

برخی از بیماری های که ممکن است زمینه را برای فیستول مهیا کنند، شامل کرون روده، دیورتیکولیت، کولیت اولسراتیو و….می شود. این بیماری ها با ایجاد التهاب و عفونت در روده موجب بروز آبسه شده و آبسه های درمان نشده در ۵۰% از مواقع به فیستول مقعدی تبدیل می شوند.

از علائم فیستول مقعدی می توانیم به بروز آبسه های مکرر، درد، سوزش، خارش، ترشحات بد بو و … اشاره کنیم. آنچه در مورد درمان فیستول مقعدی مسلم است روش درمان های تهاجمی است. زیرا این بیماری با استفاده از درمان های خانگی بهبود نیافته و تا به حال هیچ درمان دارویی نیز برای فیستول کشف نشده است. البته استفاده از درمان های خانگی و دارویی اگر همراه با درمان ها ی پزشکی و تهاجمی تر باشد، موثر است. زیرا درمان دارویی و خانگی در برطرف نمودن عفونت و التهاب بیماری موثر هستند.

درمان پزشکی فیستول شامل جراحی برای برطرف کردن مجرای ایجاد شده و عفونت است. جراحی فیستول در کنار تمامی معایب روش های جراحی مانند درد، خونریزی، دوره نقاهت طولانی مدت، عوارض داروی بیهوشی و …، ریسک بالایی دارد. زیرا اولاً امکان برطرف کردن کامل عفونت وجود ندارد، در نتیجه ممکن است بیماری مجدداً عود نماید. دوماً عمل جراحی ممکن است موجب آسیب به عضله اسفنکتر مقعدی شود که بی اختیاری را به دنبال خواهد داشت.  پس روش دیگری جایگزین جراحی شده است.

هزینه درمان فیستول با لیزر

بهترین و موثر ترین روش درمان فیستول با لیزر است. لیزر موجب می شود، بیماری به طور قطع و برای همیشه درمان شود. لیزر هیچ آسیبی به عضله اسفنکتر مقعدی وارد نکرده و دیگر مشکلات جراحی مثل به جای ماندن اسکار بر روی پوست، درد، خونریزی، عفونت، بستری شدن در بیمارستان، دوره نقاهت طولانی مدت و …. را ندارد.

یکی دیگر از ویژگی های لیزر که کمتر به آن پرداخته می شود، هزینه ی مناسب لیزر در کنار ده ها مزیت دیگر آن است. هزینه درمان فیستول با لیزر بسته به کلینیک انتخابی شما، پزشکی که لیزر را انجام می دهد، میزان و شدت بیماری و …. تعیین می شود. البته در نظر داشته باشید، هزینه درمان فیستول توسط بیمه های درمانی تقبل نخواهد شد. زیر بیمه ها هزینه درمان های سرپایی و کمتر از ۶ ساعت بستری در بیمارستان را نمی پردازند. ولی با این حال باز هم هزینه درمان فیستول با لیزر مقرون به صرفه تر از جراحی است زیرا که جراحی نیازمند دوره نقاهت طولانی مدتی دارد و حتی به چندین هفته استراحت نیاز دارد که این امر خود هزینه های سنگینی را به دنبال دارد. ضمن آنکه  ممکن است درمان جراحی درمان قطعی نبوده و نیاز به تکرار مجدد این روش درمانی داشته باشید و این یعنی پرداخت هزینه ای مجدد.

منبع : هزینه درمان فیستول با لیزر توسط دکتر بیژن عابدیان

مطالب مرتبط : درمان فیستول با لیزر

  • مریم داوودی
  • ۰
  • ۰

روش های عمل جراحی کیست مویی یا سینوس پیلونیدال

بیماری کیست مویی که با نام سینوس پیلونیدال نیز شناخته می شود. از انواع بیماری های ناحیه مقعدی است. کیست مویی به شکل ناحیه ای متورم و ملتهب و یا همانند یک جوش بر روی پوست پایین کمر در نواحی مابین دو کفل ظاهر می شود. این کیست حاوی مو در اثر برگشت مو به داخل پوست ایجاد می شود. کیست مویی ممکن است با آبسه های مکرر مقعدی همراه شود.

بیماری کیست مویی علائم آزار دهنده ای داشته و باید سریعا مورد درمان قرار گیرد، زیرا که احتمال بروز عوارض مختلف نیز وجود دارد. از آنجایی که این بیماری با استفاده از روشهای خانگی قابل درمان نیست، تنها روشهای تهاجمی برای درمان آن توصیه می شود. یکی از روشهای موثر درمان کیست مویی، جراحی است که در ادامه به تشریح بیشتر آن می پردازیم :

جراحی کیست مویی

جراحی کیست مویی شامل استفاده از تیغ جراحی برای از بین بردن ناحیه عفونی و یا همان کیست است. در این روش که طی بیهوشی  و یا بیحسی موضعی انجام می شود. کیست به طور کامل تخلیه می شود.

احتمال درمان قطعی با استفاده از جراحی بالا است زیرا نواحی آلوده به طور کامل حذف می شوند. احتمال عفونت و عود مجدد بیماری وجود نخواهد داشت. این جراحی به دو روش زیر انجام می شود:

جراحی باز کیست مویی

در این روش جراحی کیست مویی، کیست و قسمتی از اطراف آن به طور کامل تخلیه میشود. پس از تخلیه کیست بخیه زده نمی شود و باز رها می شود. این حفره باز رها شده و از  داخل شروع به ترمیم می نماید. اندازه این حفره بسته به کیست متفاوت است و می تواند حتی اندازه یک پرتقال باشد. پس از عمل تا حدود یک هفته ترشحاتی از کیست خارج می شود. و این امر نیاز به تعویض روزانه پانسمان دارد.

در این عمل نواحی آلوده به طور کامل حذف می شود، در نتیجه شانسی برای عفونت وجود ندارد، اما چون زخم باز است احتمال عفونی شدن آن بالا است و مراقبتهای بیشتری را می طلبد.

جراحی بسته کیست مویی

در این روش جراحی کیست مویی محل ایجاد کیست همانند یک بیضی برش داده شده و تخلجراحی کیست مویییه می شود و پس از آن کیست بخیه می شود. احتمال عود و عفونت با این روش بسیار بیشتر است. اما می توان به جهت کاهش شانس جراحی کیست مویی بیماری قبل از انجام جراحی از آنتی بیوتیک استفاده نمود.

جراحی پلاستیک

روش دیگر جراحی کیست مویی، جراحی پلاستیک است. این روش جراحی تنها در مورد کیست های پیچیده و پیشرفته کاربرد دارد. در این روش پس از تخلیه کیست، با کمک جراحی پلاستیک و روشهای ترمیمی با تزریق فلپ ناحیه جراحی شده به طور کامل بسته می شود. معمولاً با این جراحی بیمار مدت زمان بیشتری را در بیمارستان بستری می شود ولی احتمال عود مجدد این روش کمتر از سایرین است.

ممکن است برخی پزشکان در مواردی اورژانسی و حاد برای درمان کیست مویی اقدام به تخلیه آن کرده به این ترتیب محل کیست یا آبسه را از وسط برش دهند. در این روش این احتمال وجود دارد که کیست به طور کامل تخلیه نشود و مجدداً عود نماید. پس انجام آن توصیه نمی شود.

  • مریم داوودی
  • ۰
  • ۰

علت شقاق در بارداری و روش های درمان خانگی، دارویی، جراحی و لیزر درمانی

شقاق با فیشر شیوع گسترده ای به خصوص در میان زنان باردار دارد. این بیماری در اثر ایجاد زخم طولی و باریک در  زیر مخاط مقعد و پوست آن ایجاد می شود. شقاق اگر خیلی زود مورد توجه و درمان قرار گیرد، بهبود خواهد یافت. به عبارتی می توان گفت کشش دیواره مقعد موجب بروز این زخم شده که در صورت عدم درمان این زخم گسترش پیدا کرده و عمیق تر می شود. در نتیجه شقاق تا عضله مقعد امتداد می یابد.

شقاق در بارداری از بیماری های شایعی است که اغلب مادران باردار در این دوره از زندگی خود به آن دچار می شوند. در واقع می توان گفت شرایط زندگی مادر باردار و نیز وضعیت بدنی او زمینه را برای بروز این مشکل فراهم می کند. در ادامه به بررسی علت ها و درمان بیماری شقاق در بارداری می پردازیم :

نشانه های شقاق در بارداری

مهمترین نشانه ها شقاق در بارداری به این شرح است:

  • درد مقعد
  • سوزش
  • خارش
  • خونریزی به رنگ قرمز روشن
  • بروز ترک طولی در دیواره مقعد

علت شقاق در بارداری

شقاق در بارداری می تواند ناشی از عوامل متعددی ایجاد شود که مهمترین آن تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی مادر است. در این قسمت به بررسی مهمترین علت های شقاق در بارداری می پردازیم :

  • بی تحرکی مادر : بسیاری از مادران باردار گمان می کنند استراحت طولانی مدت لازمه باردار است. در صورتی که این امر موجب میشود، روده ها تحرک کمتری داشته باشند و زمینه برای بروز یبوست که مهمترین عامل شقاق است، فراهم شود.
  • رژیم غذایی : برخی از  زنان باردار در دوره هایی از بارداری دچار ویار می شوند و همین امر مقدار خوراکی و وعده های غذایی آنان را کاهش می دهد. در نتیجه مادر باردار دچار یبوست شده و به دنبال آن شانس بروز شقاق افزایش می یابد.
  • کم آبی بدن : بی توجهی به مقدار آب مصرفی در طول روز موجب می شود، مدفوع سفت شده و دفع آن مشکل می شود، در نتیجه مقعد دچار آسیب شده و شقاق ایجاد می شود.
  • هورمون های بارداری : در این دوران بدن مادر شروع به ترشح مقدار زیادی هورمون می کند. در نتیجه ترشح این هورمون ها، یبوست ایجاد شده و شقاق در بارداری نیز به دنبال آن ظاهر می شود.
  • بزرگ شدن شکم و رحم : افزایش وزن ناشی از بزرگ شدن رحم می تواند احتمال بروز شقاق را افزایش دهد.

درمان شقاق در بارداری

شقاق از جمله بیماری هایی است که اگر به موقع مورد توجه و درمان قرار گیرد. می تواند رفع شده ولی در صورت عدم درمان به موقع، تشدید شده و گاهی زخم آن عمیق تر می شود. که در این صورت درمان آن نیز مشکل تر خواهد بود. برخی از راهکارهای درمان شقاق در بارداری به این شرح است:

درمان خانگی شقاق در بارداری

درمان خانگی شقاق در بارداری

  • مصرف فیبر : مصرف فیبر در برطرف نمودن یبوست موثر است، فیبر با تجمع در روده ها موجب می شود، حجم مدفوع افزایش یابد و از یبوست و آسیب به دیواره مقعد جلوگیری به عمل آید. از خوراکی های سرشار از فیبر می توانیم به آووکادو، گلابی، خانواده بری ها، نارگیل، انجیر، نخود فرنگی، شلغم، لوبیا، نخود و …. اشاره کنیم.
  • آب کافی : آب یکی از عناصر حیاتی برای بدن است، مصرف حداقل ۸ لیوان آب در طول روز به همه افراد توصیه می شود. آب از طریق نرم نمودن مدفوع به درمان یبوست کمک می کند.
  • ورزش و تحرک : انجام ورزش های سبک در طول بارداری می تواند به درمان یبوست کمک نماید. زیرا ورزش موجب می شود، حرکات روده بیشتر شده و یبوست درمان شود. انجام حداقل ۳۰ دقیقه ورزش های سبک به درمان شقاق در بارداری کمک می کند.
  • جلوگیری از اضافه وزن بیش از اندازه : برای درمان شقاق می توانید به جای مصرف مقدار زیادی غذا، وعده هایی غذایی را مقوی و کمتر کنید، زیرا اضافه وزن می تواند این بیماری را تشدید نماید.
  • حمام سیتز : این روش شامل قرار دادن ناحیه لگن و کفل در آب نسبتاً گرم برای حداقل ۲۰ دقیقه است. این روش درمان موجب ضدعفونی شدن زخم شده و به بهبود حرکات روده ای کمک می کند. این روش در بهبود التهاب و درد بیماری موثر است و باید حداقل دو بار در روز تکرار شود.
  • کمپرس سرد : قرار دادن کمپرس سرد بر روی ناحیه آسیب دیده موجب می شود درد بیمار به سرغت برطرف شود. برای استفاده از کمپرس سرد می بایست باید یخ را پس قرار دادن در کیسه پلاستیکی در حوله بپیچید و بر روی زخم شقاق قرار داد.

درمان دارویی شقاق در بارداری

درمان دارویی شقاق شامل استفاده از پمادها و دارویی است که می توانند علائم بیماری را بهبود بخشند و به درمان عارضه نیز کمک کنند. اما مصرف اغلب این دارو ها برای مادران باردار ممنوع است. پس لازم است حتماً قبل از مصرف پماد ها با پزشک مشورت نمایید. برخی از پمادهایی که برای درمان شقاق توصیه می شود، عبارتند از :

  • آنتی فیشر
  • پماد گلیسیرین تری نیترات
  • پماد مسدود کننده کانال کلسیم 
  • لیدوکائین

درمان جراحی شقاق در بارداری

جراحی شقاق مقعدی به جز موارد حاد توصیه نمی شود، زیرا جراحی برای مادر باردار ممنوع است، اغلب درمان جراحی به دوره به از زایمان موکول می شود. جراحی شقاق شامل حذف نمودن بخشی از عضله اسفنکتر برای کاهش فشار وارده بر آن است. اما این درمان همراه با عوارضی از جمله بی اختیاری است.

درمان شقاق در بارداری با لیزر

درمان شقاق در بارداری با لیزر روشی کم خطرتر در مقایسه با جراحی است. در لیزر درمانی با استفاده از اشعه مادون قرمز برش انجام می شود و بیمار درد و خونریزی کمتری را تجربه می کند. درمان شقاق با لیزر موجب می شود، هیچ از عوارض جراحی مانند بی اختیاری ایجاد نشود.

اغلب موارد شقاق در بارداری بعد از زایمان برطرف می شوند، اما در صورت عدم درمان باید هرچه سریع تر برای درمان آن اقدام نمایید.

  • مریم داوودی
  • ۰
  • ۰

مراقبت های مورد نیاز بعد از عمل کیست مویی یا سینوس پیلونیدال

کیست مویی یا سینوس پیلونیدال بیماری مقعدی دردناکی است که در اثر برگشت مو به داخل پوست ایجاد می شود. این بیماری عفونی می تواند درد بسیار زیادی را به همراه داشته باشد و باعث التهاب پوست گردد. کیست مویی به شکل برجستگی حاوی مو بر روی سطح پوست ظاهر شده و در برخی موارد دچار عفونت و آبسه نیز می شود.

علت دقیق بروز کیست مویی مشخص نیست اما گفته می شود، عواملی مانند چاقی، اصطکاک پوست، لباسهای نامناسب و …می تواند بر ایجاد و نیز تشدید بیماری تاثیرگذار باشد. یکی از راهکارهای درمان کیست مویی، عمل جراحی کیست مویی است که در طی آن بافت کیست به همراه بخشی از ناحیه درگیر با بیماری برداشته می شود.

مراقبت های بعد از درمان کیست مویی به تسریع روند درمان و نیز پیشگیری از عود مجدد بیماری کمک می کند. مهمترین مراقبت هایی که برای درمان کیست مویی توصیه شده است، به این شرح می باشد:

مصرف آب کافی

آب کافی همانند فیبر می تواند به درمان یبوست کمک نماید. آب با نرم نمودن مدفوع به درمان یبوست و بهبود بیماری های مرتبط با آن کمک می کند. هر فردی به طور متوسط در طول روز به ۸ لیوان آب نیاز دارد.

مصرف فیبر

مصرف فیبر به میزان کافی می تواند در بهبود انواع بیماری های ناحیه مقعدی موثر باشد. فیبر به روند گوارش کمک نموده و با افزایش حجم مدفوع در درمان بیماری های مقعدی نیز موثر است. فیبر در دستگاه گوارش انسان قابل هضم و جذب نیست در نتیجه در روده ها تجمع می کند و می تواند به درمان یبوست کمک نماید. در نتیجه از وارد آمدن فشار به روده ها و مقعد که پس از جراحی آسیب دیده، جلوگیری می شود. از غذاهای حاوی فیبر می توانیم به سبزیجات، میوه ها و غلات اشاره کنیم.

مراقبت از زخم

در برخی موارد، زخم حاصل از جراحی بدون بخیه رها می شود. این امر زخم را مستعد عفونت می نماید و نگهداری و مراقبت بیشتری را می طلبد. برای جلوگیری از عفونت زخم می بایست پانسمان ها به طور مرتب تعویض شوند و زخم تمیز نگه داشته شود. رعایت بهداشت مقعد و شستشوی مداوم آن می تواند به جلوگیری از عفونت کمک نماید. از شستشوی مداوم و افراطی در این کار بپرهیزید زیرا که موجب التهاب بیشتر می شود. به علاوه در صورتی که موضع جراحی خیس شده است با آرامش و با استفاده از حوله نرم و یا باد سشوار ملایم آن را خشک نمایید.

حمام سیتز

حمام سیتز

حمام سیتز یا نشیمن یکی از انواع روشهای خانگی برای درمان بیماری های نشیمنگاهی و تناسلی نظیر کیست مویی است. اساس کار این روش آب درمانی و بهبود گردش خون در این ناحیه از بدن است.

حمام سیتز شامل قرار دادن ناحیه لگن و کفل ها در آب نسبتاً گرم است. این روش درمانی می بایست ۲ مرتبه در روز و هر بار به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه انجام شود. استفاده از این روش موجب می شود، گردش خون در این ناحیه افزایش پیدا کرده، و در بهبود عفونت و التهاب نیز موثر است.

جلوگیری از فشار به زخم

بهترین راهکار برای جلوگیری از فشار وارده بر زخم این است که برای نشستن از بالش های نرم و دوناتی کمک بگیرید. از نشستن بر روی سطوح سخت بپرهیزید.

داروها

معمولاً پزشک برای جلوگیری از درد و عفونت بعد از عمل جراحی مصرف داروهای خاصی را تجویز می کند. این دارو ها باید مطابق با نظر پزشک باشد و فرآیند درمان تا انتها ادامه یابد.

لباس مناسب

استفاده از لباس های نامناسب می تواند موجب تشدید و عود مجدد بیماری گردد. برای این منظور باید از لباسهای با الیاف طبیعی استفاده نموده و از پوشیدن لباس های تنگ و چسبان بپرهیزید.

مراجعه به پزشک

بهتر است زخم جراحی در فواصل منظم و با نظر پزشک مورد بررسی قرار گیرد تا روند بهبودی تحت نظر انجام شود. اما در صورتی که عوارض زیر ظاهر شدند لازم است با پزشک در این مورد مشورت نمایید.

  • درد شدید
  • التهاب پوست اطراف مقعد
  • تب ۳۸ درجه ای
  • ترشحات خون آبه ای و بوی بد
  • مریم داوودی