مجله بهداشت و درمان

وبلاگ بهداشت و درمان

مجله بهداشت و درمان

وبلاگ بهداشت و درمان

طبقه بندی موضوعی

۳ مطلب در خرداد ۱۳۹۸ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

مزایای درمان فیستول مقعدی با روش VAAFT و مراقبت های پس از عمل

درمان فیستول با روش VAAFT

 

یکی از راهکار های موثر و قابل قبول درمان فیستول با روش VAAFT می باشد، قبل از معرفی این روش درمانی به معرفی بیماری فیستول می پردازیم؛ این بیماری یکی از انواع بیماری های ناحیه ی مقعد است که به شکل ایجاد مجرایی بر روی پوست نمایان می شود، یک طرفه این مجرای به داخل روده و طرف دیگر به سطح پوست راه دارد در نتیجه این مجرای عفونت های روده را به سطح پوست منتقل می نماید. این بیماری نیاز به درمان فوری داشته زیرا در غیر این صورت مشکلات بسیاری را برای بیماری به همراه می آورد.

برای درمان فیستول راهکار های مختلفی وجود دارد که شامل مصرف دارو، درمان های خانگی، جراحی، لیزر و … می شود.

درمان فیستول الزامی می باشد زیرا که این بیماری خود به خود بهبود نمی یابد، با استفاده از روش جراحی قسمت های آلوده از بین می رود تا فیستول بهبود یابد اما باید در طی جراحی کمترین میزان آسیب به عضله اسفنکتر خارجی وارد شود زیرا که این عضله نقش مهمی در بدن داشته و در صورت آسیب می تواند موجب بی اختیاری در دفع گردد به علاوه در صورتی که این روش به درستی انجام نگیرد امکان عود مجدد این بیماری وجود دارد.

این روش که به تازگی وارد ایران شده است از مزایایی زیادی برخوردار می باشد، اما هنوز هم می توان گفت بهترین و موثرترین روشی که امکان عود این بیماری را به حداقل کاهش میدهد درمان فیستول با لیزر است، این روش هیچ یک از مشکلات سایر روشها را به همراه ندارد زیرا که لیزر نه تنها به بافت های اطراف فیستول آسیبی وارد نمی کند بلکه با استریل کردن محل عمل مانع ابتلا بیمار به عفونت های دیگر می شود از دیگر مزیت های این روش می توانیم به کاهش درد، هزینه ی کمتر،عدم خونریزی اشاره کنیم. در برخی موارد از روش VAAFT  برای درمان کیست مویی یا سینوس پیلونیدال نیز استفاده می شود.

درمان فیستول با روش VAAFT به دو منظور صورت می گیرد یکی تشخیص و دیگری درمان این بیماری :

تشخیص فیستول :

یکی از کاربرد های متد VAAFT تعیین درست محل ایجاد سوراخ داخلی فیستول است به علاوه با استفاده از این روش می توان محل ایجاد آبسه های احتمالی و حفره های ثانویه احتمالی را نیز تعیین نمود،از طریق این فیستولوسکوپ مسیر فیستول بر روی نمایشگر قابل مشاهده می باشد. اگر بافت بر روی زخم فیستول را پوشانده باشد، باید این بافت را حذف نمود تا بتوانیم داخل مسیر فیستول را ببینیم به همین علت در برخی موارد از بیهوشی نخاعی یا عمومی استفاده می شود.

درمان فیستول :

درمان فیستول با روش VAAFT بدون نیاز به بستری شدن و به صورت سرپایی انجام می شود، هدف از انجام این درمان تخریب فیستول، پاکسازی فیستول و در نهایت بسته شدن سوراخ داخلی آن می باشد. این روش که با استفاده از یک تلسکوپ کوچک و باریک ( در حدود یک میلیمتر) انجام میگیرد، که در این حالت این تلسکوپ وارد مجرای فیستول شده و بافت های مرده را از بین می برد و درون کانال فیستول را شستشو می دهد سپس سوراخ داخلی فیستول بسته خواهد شد، در مرحله ی بعد فیستول با حداقل زخم ممکن بسته خواهد شد، این روش با کمترین میزان برش و بدون قطع عضلات اسفنکتر به درمان فیستول مقعدی می پردازد و امکان عود بیماری در آن بسیار کم است.

مزایای درمان فیستول مقعدی با روش VAAFT نسبت روش های جراحی سنتی

این روش یک تکنیک ایمن با حداقل تهاجم است که برای درمان فیستول مقعدی پیچیده با حفظ عملکرد اسفنکتر مقعد موثر است.

مهمترین مزایای استفاده از روش VAAFT به این شرح است:

  • این روش آسیبی به عضله اسفنکتر وارد نمی کند زیرا در سایر روش های جراحی درمان فیستول نیاز است قسمتی از عضله اسفنکتر بریده شود که این خود مشکلات بسیاری را به همراه می آورد از جمله بی اختیاری در دفع را به همراه دارد.
  • روش VAAFT روشی کمتر تهاجمی در مقایسه با سایرین است که بدون باز کردن زخم انجام می گیرد.
  • انجام عمل نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد و عمل سرپایی صورت می گیرد، در صورتی که فرد حال مساعدی داشته باشد می تواند چند ساعت بعد از عمل مرخص شود
  • چون جراحی با استفاده از دوربین است، زخم بزرگی بر روی بدن ایجاد نمی شود در نتیجه نیازی به پانسمان وسیع نخواهد بود.
  • همان طور که ذکر شد این عمل نیازی به استفاده از تیغ جراحی ندارد و زخمی بر روی بدن ایجاد نمی شود در نتیجه از نظر زیبایی نیز تاثیر منفی نخواهد داشت.
  • این روش بدون استفاده از تیغ جراحی و یا بریدن اسفنکتر انجام می گیرد در نتیجه درد کمتری در مقایسه با جراحی خواهد داشت.
  • برای انجام VAAFT هزینه ای کمتر در مقایسه با جراحی پرداخت می شود.
  • این روش دوران نقاهت کوتاه تری نسبت به سایرین دارد و فرد می تواند به سرعت به زندگی عادی خود بازگردد.
  • به این دلیل که در این روش درمانی زخمی روی پوست ایجاد نمی شود در نتیجه نیازی هم به بخیه آن نخواهد بود.
  • در این عمل امکان عود مجدد بیماری بسیار کمتر از سایرین است.
  • بعد از انجام این عمل ریسک ابتلا به بی اختیاری بسیار کم و حدوداً صفر است.
  • مریم داوودی
  • ۰
  • ۰

درمان بواسیر رابربند

بستن باند لاستیکی یا رابربند یک روش درمانی کم ‌تهاجمی هموروئید است که با بستن پایه زایده‌ی هموروئیدی و قطع جریان خون باعث از بین رفتن آن می‌شود. هموروئید بسته شده با باند لاستیکی طی یک هفته کوچک شده و می‌افتد. این درمان فقط برای بواسیرهای داخلی استفاده می‌شود. در انواع پیشرفته هموروئید داخلی که بافت متورم تا پایین و خارج مقعد کشیده شده است، مناسب نیست. با وجود دردناک بودن روش توسط بسیاری از افراد برگزیده می‌شود زیرا شاید روش‌های کم‌دردتر به خوبی آن عمل نکنند. در ۸۰ درصد موارد این روش کارآمد است و دیگر نیاز به اقدامات دیگر و جراحی ندارد.
اگرچه ممکن است عمل جراحی برای برداشتن هموروئید (هموروئیدکتومی) نتایج بهتری در دراز مدت از روش‌های ثابت کننده مانند بستن باند لاستیکی فرآهم کند، اما جراحی هم گران‌تر و هم دوره‌ی نقاهت طولانی‌تری دارد. همچنین فرد در معرض خطر عوارض بیشتری قرار می‌گیرد.
این روش برای یک یا دو زایده در مطب به صورت سرپایی و در صورت نیاز همراه با بی‌حسی موضعی انجام می‌شود. برای انجام فرآیند در تعداد بیشتر باید فرد تحت بی‌هوشی عمومی قرار گیرد. احساس درد و پری ناحیه‌ی مقعد پس از جاگذاری باندهای کشی ممکن است کمی ناخوشایند باشد.
بسته به توانایی و مقاومت بدن هر فرد ممکن است، نیاز یا عدم نیاز به چند روز استراحت پس از آن باشد. این عمل برای برخی افراد آن‌قدر ساده است که می‌توانند بلافاصله به زندگی روزمره و فعالیت عادی خود برگردند. البته باید از بلند کردن اجسام سنگین بپرهیزند.
درد و خونریزی دو عارضه‌ی طبیعی روش رابربند محسوب می‌شود به شرطی که با این شرایط همراه باشد:

  • درد حاصل از باند لاستیکی بیشتر از ۲۴ الی ۴۸ ساعت بطول نکشد و با مصرف استامینوفن ساده یا حمام آب گرم نشسته (به مدت ۱۵ دقیقه) کاهش یابد.
  • خونریزی ۷ تا ۱۰ روز بعد از بستن باند لاستیکی هم‌زمان با افتادن زایده‌ی هموروئیدی رخ دهد، حجم خونریزی خفیف باشد و خودبه‌خود متوقف شود.

عوارض جانبی نادر رابربند شامل:

  • ناتوانی در دفع ادرار (احتباس ادراری)؛
  • عفونت در ناحیه مقعد؛
  • درد شدید است که به روش‌های تسکین دردی که پس از این روش استفاده می‌شود، پاسخ نمی دهند. این حالت بیشتر در مواقعی که باند به مناطق انتهایی کانال مقعد که دارای گیرنده‌های درد فراوان است ایجاد می‌شود؛
  • خونریزی از مقعد که برای کاهش خطر آن، توصیه می‌شود از مصرف آسپرین و سایر داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAID) به مدت ۴ تا ۵ روز قبل و بعد از بستن باند لاستیکی خودداری شود.

پس از بستن باند لاستیکی ، جراح و دکتر بواسیر به منظور تداوم درمان به بیمار خود توصیه می‌کند با مصرف مایعات فراوان و موادغذایی ملین به حرکت بهتر روده‌ای و پیشگیری از یبوست کمک کند.

  • مریم داوودی
  • ۰
  • ۰

علاوه بر روشهای متنوع و متفاوت جراحی سنگین کیست مویی با سینوس پیلونیدال، لیزردرمانی مثل همیشه می‌تواند با قابلیت و مزایای منحصر به فرد خود در درمان این بیماری نیز ایفای نقش کند. در درمان کیست مویی با لیزر پس از بی‌حسی موضعی به جای استفاده از تیغ و چاقوی جراحی با کمک لیزر ناحیه‌ی را برش داده و بسته به نوع لیزر سینوس را تخلیه و ترمیم می‌کنند. اکثر مویرگ‌های آسیب‌دیده حین عمل با لیزر مسدود و احتمال خونریزی بافتی کم می‌شود. از طرفی لیزر با بستن عروق لنفاوی که با ایجاد برش و گشودن ناحیه سر باز کردن، از تورم بعد از عمل جلوگیری می‌کند. اعصاب آسیب دیده تحت تششع لیزر ترمیم شده و از میزان درد بعد از عمل می‌کاهند. لیزر بافت ملتهب را به صورت عمقی ریشه‌کن می‌کند و بدین صورت از احتمال عود آن می‌کاهد. پس از اتمام لیزر ناحیه‌ی بر جا مانده از کیست مویی به صورت یک بیضی کوچک باقی می‌ماند که طی چند روز ترشح خفیف، ترمیم شده و خود‌به‌خود بسته می‌شود.
در روش درمان کیست مویی با لیزر روند درمان برای بیمار بسیار آسان و سریع‌تر کرده است. زیرا علاوه بر آسیب بافتی و ایجاد درد کمتر، بدون خونریزی و بخیه می‌تواند مراقبت‌های بعد از عمل را برای فرد محدود و ساده کند. فرد می‌تواند بلافاصله به فعالیت روزمره خود باز گردد و از روز بعد لیزر در محل کار خود حاضر شود.
نیازی به پانسمان و تعویض‌های روزانه ندارد و می‌تواند به راحتی حمام کرده و محل جراحی را شست‌وشو کند، البته تنها اقدام پس از لیزردرمانی تداوم داشتن در دوش روزانه تا بهبودی زخم است. رعایت بهداشت فردی و زدودن موها تا سال‌ها برای پیشگیری از عود مجدد آن در تمامی روش‌ها توصیه می‌شود.
برای رهایی از موها می‌توان با لیزر آن‌ها را نابود کرد، البته در صورتی‌که جنس موها ضخیم و مجعد باشد، زیرا موهای کرکی به خوبی به لیزر پاسخ نمی‌دهند. لیزر موها پس از عمل، به دلیل جلوگیری از عود می‌تواند میزان مؤفقیت عمل را تا ۹۷ درصد افزایش دهد. حتی لیزر موهای ناحیه‌ی گودی و انتهایی کمر یک روش پیشگیرانه در بیماری سینوس پیلونیدالمحسوب می‌شود که به افراد پرمو و دارای شغل نشسته به منظور در امان ماندن از این مشکل، بسیار پیشنهاد می‌گردد.
لیزر را حتی می‌توان به صورت ترکیبی با روش‌های جراحی باز کیست مویی با هدف کوتاه کردن روند دو سه ماه‌ی درمان آن استفاده کرد. در این روش ترکیبی که باید با دقت بالا انجام شود، با تاباندن اشعه به ناحیه‌ی باز زخم و بافت‌های اطراف آن به صورت هفته‌ای چند بار سرعت ترمیم بافتی را افزایش و طول مدت درمان را کاهش می‌دهند. البته هزینه‌ی درمان کیست مویی با لیزر ممکن است به مراتب بیشتر از سایر روش‌ها باشد.

انواع درمان کیست مویی

  • مریم داوودی